Ett bra liv är inte bekvämt!
Om vikten av att anta utmaningar, engagera sig, att anstränga sig både fysiskt och psykiskt för att kunna nå en god livskvalitet och god hälsa.
Många förväxlar välbefinnande med att ha det bekvämt. Att slippa obehag är emellertid inte alls detsamma som att ha ett bra liv. I själva verket är god hälsa inte förenligt med att oavbrutet ha det komfortabelt. God hälsa förutsätter att man ofta tar i, anstränger sig, utsätter både kroppen och själen för belastningar.
Att lära sig hur man med mental styrketräning kan öka sin stresstålighet kan ha avgörande betydelse för hur man mår och hur pass väl man tacklar vardagslivets utmaningar. Den kanske viktigaste effekten är att man blir bättre på att ta vara på möjligheter. Det är faktiskt en viktigare förmåga än att vara bra på att undvika risker. Att minimera skadlig påverkan räcker inte för att må bra. God hälsa förutsätter att man aktivt utsätter sig för tillräckligt mycket välgörande påverkan och skaffar sig tillräckligt många goda vanor vars effekter matchar kroppens och själens behov.
En av Sveriges populäraste föreläsare
Hör du till dem som tycker det är skönt att få hjälp av elektriska dörröppnare, hissar, rulltrappor, bilar och allehanda maskiner och hjälpmedel som besparar dig en massa svett? Då kanske du är en av dem som är på väg att fastna i bekvämlighetsfällan. Andelen människor som är i dålig kondition växer skrämmande fort. Försvagade muskler och dålig kondition är i själva verket ett större hälsoproblem än fettövervikt.
Ännu värre är att många inte förstår att samma princip även gäller i den psykiska dimensionen. Om vi inte regelbundet anstränger oss mentalt tappar hjärnan en del av sin kapacitet. I synnerhet i Sverige har detta blivit ett problem eftersom vi har överdrivit vikten av trygghet så till den milda grad att många missuppfattar det som att allt obehagligt och jobbigt ska undvikas.
Expert på mental friskvård
I den här föreläsningen förklarar dr Clas Malmström - en av världens främsta experter på mental friskvård - hur det går till att må bra genom mental styrketräning.
”Be inte om ett enkelt och behagligt liv. Be om angelägna utmaningar att engagera dig i.”
Att må dåligt är inte svårt. Det är bara att sitta stilla, ha det bekvämt och glida med i den nedförsbacke som passiviteten skapar. Må bra däremot är en annan femma. Det är en utmaning som kräver att man vet vad man är ute efter och att man är beredd på att jobba för det.
Förmågan att stå ut med obehag, frustration och ovisshet är en väsentlig faktor i konsten att må bra. Den som viker ner sig när det känns motigt, tråkigt eller stressigt får svårt att hitta meningsfullhet och glädje. Många har fastnat i fällan att förväxla komfort med äkta välbefinnande. Fredagsmys hela veckan är inget vidare liv. Motsatsen till depression är inte att ha det lugnt och skönt hela tiden, utan att vara entusiastisk och engagerad i ett meningsfullt vardagsliv som innehåller många angelägna utmaningar.
Viktigt att ladda batterierna
Men självklart består ett bra liv inte enbart av ansträngningar och engagemang. Lika viktigt är att få kvalitet i sin återhämtning. Att då och då koppla av fullständigt från ansvar och värdeskapande och ägna sig åt något som bara är inspirerande, kul, njutbart, vilsamt. Faktum är att det är här många har sin största utmaning, att få till återhämtningen så att det finns laddning i batterierna nästa gång det är dags att ta i. De som lättast hamnar i riskzonen för utbrändhet är inte högpresterarna som jobbar hårdast, utan de som slarvar med återhämtningen. Allra mest risk för utmattning löper inte de som då och då kör så att det ryker, utan det är de som ständigt går på ”hög tomgång”, de som alltid tänker och grubblar, planerar och rättar till, de som aldrig sänker den mentala garden, släpper kontrollen och slappnar av. . .
Den positiva stressens programförklaring: ”Det är hälsobefrämjande att belasta sig ofta och hårt, men det går inte att enbart och oavbrutet anstränga sig. Det som avgör högpresterarens hållbarhet är förmågan att få kvalitet i återhämtningen mellan tränings- och arbetspassen. Hållbara högpresterare går inte särskilt ofta på hög tomgång.
De åker ”berg-och-dal-bana”. De engagerar sig, bryr sig, tar i, kör så att det ryker när de anstränger sig, och är sedan noga med att gå i depå, komma till ro, få igång uppbyggnadsprocesserna och ladda batterierna innan de drar ut på nästa varv.”
Företagsläkare och psykosomatik-expert
Clas Malmström är en mästare på att förklara komplicerade vetenskapliga fakta på ett lättbegripligt sätt och visa på praktiska tillämpningar i stället för att gräva ned sig i akademiska, teoretiska analyser. Han är legitimerad läkare, företagsläkare och specialist inom psykiatrisk rehabilitering, en av få som har intresserat sig för positiv stress på både individ- och organisationsnivå, och undersökt hur det går till att må bra. Hans forskning har visat att positiv stress har lika starka kopplingar till god hälsa som negativ stress har till ohälsa. Han är rådgivare till flera svenska och utländska företagsledningar. Och en mycket uppskattad föreläsare.
”Jag har fått en gåva, en pedagogisk talang som jag faktiskt inte riktigt förstår själv, men som uppenbarligen fungerar, för min publik säger alltid att de lär sig mycket och blir inspirerade att ta itu med saker i praktiken. Jag vill att min publik ska gå från föreläsningen djupt inspirerad, rentav omskakad i sitt inre, men framför allt energiinjicerade och beslutsamma att ta vara på möjligheterna till ett bra liv fullt av angelägna utmaningar”, säger Clas.
Vill du också delta i Clas Malmströms populära föreläsning "Ett bra liv är inte bekvämt"? Fyll då i formuläret på denna sida eller kontakta oss på clas@dcmhk.se så kontaktar vi dig strax!
"Tack för en strålande föreläsning, Clas! Du var i särklass den mest uppskattade av alla våra föreläsare. Utvärderingarna gav dig 4,8 i snitt. 5 var högsta, men någon hade t.o.m. skrivit 6-or på dig!”
- Sanna Ehdin arrangör Bjäre Hälsodagar i Båstad
”Den bästa föreläsning jag någonsin har varit på. Och jag har hört många!”
- Karin Rystedt HR-direktör Region Gävleborg